Tygodniowe menu
Tygodniowe menu: 03 - 07.11.2025r.
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
poniedziałek 03 listopada |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką. Herbatka malinowa. Alergeny: 1,3,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i natką pietruszki na wywarze warzywno-drobiowym zabielana śmietaną. Makaron z ciecierzycy z indykiem i szpinakiem, seler z jabłkiem, jogurtem i cytryną, pomarańcze, Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem. Alergeny: 1,3,7,9, 10 |
Bułka szpinakowa z masłem, polędwica, bukiet warzyw (papryka, biała rzodkiew, ogórek zielony, natka), śliwki(80g). Herbatka z dzikiej róży. Alergeny: 1,3,7 |
|
wtorek 04 listopada |
Makaron na mleku. Chleb graham z masłem, pasta drobiowa- wyrób własny, pomidor, szczypior. Herbatka miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Ogórkowa z ryżem i koperkiem na wywarze warzywnym. Ziemniaki, kotlet mielony z szynki wieprzowej, buraczki na ciepło, sałata z jogurtem, melon. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,9,10 |
Chrupki kukurydziane, kisiel z truskawkami -wyrób własny. Alergeny: 1 |
|
środa 05 listopada |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, sałata, ogórek kiszony. Herbatka malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7 |
Jarzynowa z natką pietruszki zabielana śmietaną na wywarze warzywnym. Kluski leniwe z masełkiem i bułeczką, marchewka z jabłkiem, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,4,9, |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, kolorowa papryka, jabłko. Herbatka z cytryną i miodem. Alergeny: 1, 3,7 |
|
czwartek 06 listopada |
Płatki jaglane na mleku. Bułeczka dyniowa z masłem, pasta warzywna- wyrób własny, biała rzodkiew. Herbatka truskawka z poziomką. Alergeny: 1,7,10 |
Barszcz biały z natka pietruszki zabielany śmietaną. Kasza jęczmienna, klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, surówka z kiszonego ogórka, jabłek, cebuli z oliwą, kiwi. Kompot ze śliwek. Alergeny: 1,3,7,9 |
Ciasto z jabłkiem i cynamonem- wyrób własny. Herbatka malinowa z cytrynką. Alergeny: 1, 3,7 |
|
piątek 07 listopada |
Chleb żytni z masłem, twarożek z dżemem, Kawa mleczna(150ml). Alergeny:1,7,10 |
Zacierki na jarzynach z natką pietruszki. Ziemniaki, pulpety rybne w sosie pomidorowym, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, banan. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9 |
Ciabata żytnia z pastą jajeczną, kiełki rzodkiewki, gruszka. Herbatka malinowa. Alergeny: 1,4 |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
Tygodniowe menu: 20- 24.10.2025r
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
poniedziałek 20 października |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, jajko, bukiet warzyw papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa. Alergeny:1,3,7,10 |
Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, seler z jabłkiem i jogurtem, banan, Kompot z czarnej porzeczki i śliwek. Alergeny:1,3,7,9 |
Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, śliwki. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,3,7 |
|
wtorek 21października |
Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,3,7,9 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kasza jęczmienna, gulasz wołowy z warzywami, kalafior, sałata z jogurtem, melon. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,7,9 |
Chipsy jabłkowe, kisiel z truskawkami(wyrób własny). Alergeny:1 |
|
środa 22 października |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek na słodko. Herbata miętowa. Alergeny:1,3,7 |
Grochowa z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona po grecku z jarzynami, solą i pieprzem, cykoria z jabłkiem i jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny:1,3,4,7,9 |
Chleb żytni z pastą jajeczną, kiełki rzodkiewki, jabłko. Kawa mleczna. Alergeny:1,3,7 |
|
czwartek 23 października |
Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny:1,3,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, gruszka. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny:1,3,7,9 |
Ciasto ze śliwkami. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,3,7 |
|
piątek 24 października |
Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny:1,3,7,10 |
Barszcz czerwony z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, marchewka z jabłkiem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,7,9 |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny:1,3,7 |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
Tygodniowe menu 27 - 31.10.2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
poniedziałek 27 października |
Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, bukiet warzyw (papryka żółta, pomidor, cykoria). Herbata malinowa. Alergeny: 1,3,7,10 |
Ryżanka z natką pietruszki. Ziemniaki, pulpety z piersi indyka z solą, pieprzem, gotowana marchewka zasmażana mąką, sałata z jogurtem, śliwki, Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem. Alergeny: 1,3,7,9, 10 |
Bułka szpinakowa z masłem, twarożek z truskawkami. Kakao. Alergeny: 1,3,7 |
|
wtorek 28 października |
Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, ogórek zielony, natka. Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Kalafiorowa z koperkiem, zabielana śmietaną. Ryż, pieczone udko z kurczaka, surówka z warzyw mieszanych (marchewka, seler, por, pietruszka, jabłko) z majonezem, melon. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,9,10 |
Bułka wrocławska z masłem, budyń waniliowy -wyrób własny, jabłko. Alergeny: 1,3,7 |
|
środa 29 października |
Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7 |
Zacierki na jarzynach z natką pietruszki na wywarze warzywnym. Ziemniak, klopsiki rybne w sosie chrzanowym, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, cebuli z oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,4,9, |
Chałka z masłem, sałatka owocowa. Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1, 3,7 |
|
czwartek 30 października |
Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, pomidor. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,7,10 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Makaron kolorowe świderki, gulasz z szynki wieprzowej z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, solą, seler z jabłkiem i jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9 |
Wafle ryżowe, koktajl owocowy na maślance – wyrób własny. Alergeny: 1, 3,7 |
|
piątek 31 października |
Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony-wyrób własny, biała rzodkiew. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny:1,7,10 |
Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Naleśniki z białym serem, śmietaną i truskawkami(200g), marchewka z jabłkiem, banan. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9 |
Chleb żytni z pastą rybną, ogórek kiszony, śliwki. Herbata malinowa(150ml). Alergeny: 1,4 |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier
wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków:
Śniadanie:
● Zupa mleczna: 200g
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina/ ser żółty:15- 20g
● Pomidor, ogórek: 15-20g
● Papryka, rzodkiewka: 20g
● Owoce: 80-100g
● Herbatka, kakao: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
Obiad:
● Zupa- 200g
● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g
● Klopsy, pulpety: 80g
● Udko z kurczaka: 90g
● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g
● Ziemniaki: 150g
● Ryż, kasza, makaron: 80-100g
● Surówka: 100g
● Mizeria: 120g
● Warzywa gotowane z wody: 70g
● Kompot: 150ml
Podwieczorek:
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina / ser żółty: 15-20g
● Warzywa: 20-30g
● Ciasto: 100g
● Sałatki: 100g
● Pasty warzywne: 30g
● Mus: 100g
● Herbatka: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
ALERGENY
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.