Tygodniowe menu Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 264 "Pluszowego Misia" w Warszawie

  • ikona-piktogram-z-symbolem-tlumacza-polskiego-jezy.svgTłumacz migowy

Tygodniowe menu: 15-19.09.2025r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

15 września

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, jajko, bukiet warzyw (papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa.

Alergeny:1,3,7,10

Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, seler z jabłkiem i jogurtem  , banan,  Kompot z czarnej porzeczki i śliwek.

Alergeny:1,3,7,9

Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, śliwki. Herbata z dzikiej róży .

Alergeny:1,7

wtorek

16 września

Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica ,pomidor. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny:1,3,7,9

Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kasza jęczmienna, bitki wołowe w sosie własnym, kalafior sałata z jogurtem melon. Kompot z czarnej porzeczki .

Alergeny:1,3,7,9

Chipsy jabłkowe, kisiel z truskawkami.

Alergeny:1

środa

17 września

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem , twarożek na słodko. Herbata miętowa.

Alergeny:1,3,7

Ryżanka z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona z pieprzem cytrynowym, surówka z białej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, kiwi . Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny:1,3,4,7,9

Chleb żytni z pastą jajeczną, kiełki rzodkiewki, jabłko. Kawa mleczna.

Alergeny:1,3,7

czwartek

18 września

Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”),ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny:1,3,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, gruszka). Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny:1,3,7,9

Ciasto ze śliwkami. Herbata z dzikiej róży).

Alergeny:1,3,7

piątek

19 września

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, papryka. Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny:1,3,7,10

Barszcz czerwony z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, cukrem, marchewka z jabłkiem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny:1,3,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata z cytryną i miodem).

Alergeny:1,3,7

Tygodniowe menu: 08-12.09.2025r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

08 września

Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, bukiet warzyw (sałata, pomidor, papryka żółta). Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny: 1,3,7,10

Fasolowa z natką pietruszki, majerankiem. Makaron orkiszowy, mięso wołowe, mielone w sosie pomidorowym z parmezanem, marchewka z jabłkiem i chrzanem, cukrem, melon. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,9

Chałka z masłem, sałatka owocowa. Herbata truskawka z poziomką. 

Alergeny: 1,3,7,

wtorek

09 września

Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem ,szynka drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, marchewka do gryzienia. Herbata miętowa.

Alergeny: 1,3,7,10

Zupa krem z dyni z natką pietruszki. Kasza jęczmienna, mięso wieprzowe  duszone w sosie własnym, buraczki na ciepło, cykoria z jabłkiem, jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny: 1,7,9,10

Chleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z rzodkiewką, półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,3,7

środa

10 września

Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, ogórek zielony, natka. Herbata z malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,3,7,10

Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, kotlet schabowy, gotowana kapusta z koprem, pomidor z cebulą, bazylią, oliwą, gruszka.  Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,7,9,

Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym.

Alergeny: 1

czwartek

11 września

Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, rukola. Herbata z cytryną i miodem

Alergeny: 1,3,7,

Ogórkowa z koprem. Ryż, piersi z indyka duszone w sosie pieczarkowym z pieprzem, solą, seler z jabłkiem i jogurtem , śliwki. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,7,9,

Bułka wrocławska z masłem, szynka ,,swojska”, biała rzodkiew, jabłko. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,7

piątek

12 września

Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata z żurawiną.

Alergeny :1,3,7,10

Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, solą i cukrem, banan). Napój miodowo-cytrynowy

Alergeny :1,3,4,9

Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny :1,7

 

 

Tygodniowe menu: 01- 05.09.2025r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

01 września

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,7,10

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Kasza jęczmienna, klopsiki wieprzowe w sosie własnym z solą, pieprzem, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, śliwki,  Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9,

Wafle ryżowe, kisiel z truskawkami. Alergeny: 1,

wtorek

02 września

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,7,10

Ryżanka z natką pietruszki. Ziemniaki, piersi z kurczaka panierowane w jajku, gotowana marchewka zasmażana mąką, sałata z jogurtem, solą i cukrem, nektarynki. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny: 1,3,7,9,

Ciasto kakaowe, jabłko. Herbata malinowa.

Alergeny: 1,3,7

środa

03 września

Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,7,

Barszcz biały z natką pietruszki  śmietaną, majerankiem. Ziemniaki, ryba pieczona, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z majonezem, melon. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką.

Alergeny: 1,3,4,7,9

Bułka otrębowa z masłem, jajko, kiełki rzodkiewki, gruszka Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny: 1,3,7

czwartek

04 września

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana” sałata. Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, zrazy wołowe z cebulą, kalafior, pomidor z cebulą i oliwą, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Alergeny: 1,3,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, papryka, banan. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,7

piątek

05 września

Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, cykoria. Herbata malinowa.

Alergeny: 1,7,10

Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Naleśniki z białym serem, śmietaną i truskawkami  marchewka z jabłkiem, brzoskwinie. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9

Chleb żytni, pasta rybna, ogórek małosolny, jabłko. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny :1,3,4

 

Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10 g cukrów w 250 ml napoju.

Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła

prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier

wanilinowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Gramatura posiłków:

Śniadanie:

● Zupa mleczna: 200g

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina/ ser żółty:15- 20g

● Pomidor, ogórek: 15-20g

● Papryka, rzodkiewka: 20g

● Owoce: 80-100g

● Herbatka, kakao: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

Obiad:

● Zupa- 200g

● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g

● Klopsy, pulpety: 80g

● Udko z kurczaka: 90g

● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g

● Ziemniaki: 150g

● Ryż, kasza, makaron: 80-100g

● Surówka: 100g

● Mizeria: 120g

● Warzywa gotowane z wody: 70g

● Kompot: 150ml

Podwieczorek:

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina / ser żółty: 15-20g

● Warzywa: 20-30g

● Ciasto: 100g

● Sałatki: 100g

● Pasty warzywne: 30g

● Mus: 100g

● Herbatka: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

ALERGENY

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.