Tygodniowe menu Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 264 "Pluszowego Misia" w Warszawie

  • ikona-piktogram-z-symbolem-tlumacza-polskiego-jezy.svgTłumacz migowy

Tygodniowe menu: 21-25.07.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

21 lipca

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,7,10

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Kasza jęczmienna, klopsiki wieprzowe w sosie własnym z solą, pieprzem, buraczki na ciepło, cykoria z jabłkiem, jogurtem, cukrem, solą, morele. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9,

Chałka z masłem , budyń z musem truskawkowym.

Alergeny: 1,3,7

wtorek

22 lipca

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,7,10

Zupa krem z dyni z natką pietruszki. Ziemniaki, gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym, marchewka z jabłkiem i chrzanem, nektarynki Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny: 1,3,7,9,

Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym.

Alergeny:1

środa

23 lipca

Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,7,

Barszcz biały z natką pietruszki, śmietaną, majerankiem. Ziemniaki, ryba pieczona, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z majonezem, melon. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką.

Alergeny: 1,3,4,7,9

Bułka otrębowa z masłem, jajko, kiełki rzodkiewki, gruszka Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny: 1,3,7

czwartek

24 lipca

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana” sałata. Herbata miętowa.

Alergeny: 1,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, zrazy wołowe z cebulą, kalafior, pomidor z cebulą i oliwą, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Alergeny: 1,3,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, papryka, banan. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,7

piątek

25 lipca

Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, cykoria. Herbata malinowa.

Alergeny: 1,7,10

Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Naleśniki z białym serem, śmietaną i truskawkami, marchewka z jabłkiem, brzoskwinie. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9

Chleb żytni, pasta rybna, ogórek małosolny, jabłko. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny :1,3,4

 

Tygodniowe menu: 23-27.06.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

23 czerwca

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, jajko, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa.

Alergeny:1,3,7,10

Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, sałata z jogurtem, banan, Kompot z czarnej porzeczki i truskawek

Alergeny:1,3,7,9

Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, truskawki. Herbata z dzikiej róży Alergeny:1,7

wtorek

24 czerwca

Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny:1,3,7,9

Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Makaron orkiszowy, mięso mielone, wołowe w sosie pomidorowym z parmezanem, seler z jabłkiem i jogurtem melon. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny:1,3,7,9

Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym.

Alergeny:1

środa

25 czerwca

Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek na słodko. Herbata miętowa.

Alergeny:1,3,7

Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona z pieprzem cytrynowym, surówka z białej, młodej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, kiwi . Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny:1,3,4,7,9

Chleb żytni z pastą jajeczną, kiełki rzodkiewki, jabłko. Kakao.

Alergeny:1,3,7

czwartek

26 czerwca

Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny:1,3,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, gruszka. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny:1,3,7,9

Chipsy jabłkowe, budyń z musem truskawkowym. Alergeny:1,3,7

piątek

27 czerwca

Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, papryka. Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny:1,3,7,10

Barszcz czerwony z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, cukrem, marchewka z jabłkiem, truskawki. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny:1,3,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny:1,3,7

Tygodniowe menu:16-20.06.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

16 czerwca

Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa” , bukiet warzyw(sałata, pomidor, papryka żółta). Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7,10

Fasolowa z natką pietruszki, majerankiem. Makaron kolorowe świderki, gulasz z piersi indyka sosie pomidorowym, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, cebula w sosie winegret, melon. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,9

Ciasto kakaowe, truskawki. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,3,7,

wtorek

17 czerwca

Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, marchewka do gryzienia. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,3,7,10

Ryżanka z natką pietruszki. Kasza jęczmienna, mięso wieprzowe duszone w sosie własnym, buraczki na ciepło zasmażane mąką, sałata z jogurtem, solą i cukrem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny: 1,7,9,10

Chleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z rzodkiewką, półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata malinowa.

Alergeny: 1,3,7

środa

18 czerwca

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, ogórek zielony, natka. Herbata miętowa.

Alergeny: 1,3,7,10

Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, kotlet schabowy, gotowana młoda kapusta z koprem, pomidor z cebulą, bazylią, oliwą, gruszka. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny: 1,3,7,9,

Chipsy jabłkowe, kisiel z truskawkami.

Alergeny: 1,3,7

czwartek

19 czerwca

 

 

 

piątek

20 czerwca

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, pomidor. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny :1,3,7,10

Jarzynowa z natką pietruszki. Makaron świderki z białym serem, jogurtem, truskawkami, marchewka z jabłkiem, jabłko. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Alergeny :1,3,4,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, sałata, truskawki. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny :1,7

 

Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10 g cukrów w 250 ml napoju.

Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła

prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier

wanilinowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Gramatura posiłków:

Śniadanie:

● Zupa mleczna: 200g

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina/ ser żółty:15- 20g

● Pomidor, ogórek: 15-20g

● Papryka, rzodkiewka: 20g

● Owoce: 80-100g

● Herbatka, kakao: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

Obiad:

● Zupa- 200g

● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g

● Klopsy, pulpety: 80g

● Udko z kurczaka: 90g

● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g

● Ziemniaki: 150g

● Ryż, kasza, makaron: 80-100g

● Surówka: 100g

● Mizeria: 120g

● Warzywa gotowane z wody: 70g

● Kompot: 150ml

Podwieczorek:

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina / ser żółty: 15-20g

● Warzywa: 20-30g

● Ciasto: 100g

● Sałatki: 100g

● Pasty warzywne: 30g

● Mus: 100g

● Herbatka: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

ALERGENY

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.