Tygodniowe menu
Tygodniowe menu: 15-19.09.2025r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 15 września |
Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, jajko, bukiet warzyw (papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa. Alergeny:1,3,7,10 |
Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, seler z jabłkiem i jogurtem , banan, Kompot z czarnej porzeczki i śliwek. Alergeny:1,3,7,9 |
Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, śliwki. Herbata z dzikiej róży . Alergeny:1,7 |
wtorek 16 września |
Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica ,pomidor. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,3,7,9 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kasza jęczmienna, bitki wołowe w sosie własnym, kalafior sałata z jogurtem melon. Kompot z czarnej porzeczki . Alergeny:1,3,7,9 |
Chipsy jabłkowe, kisiel z truskawkami. Alergeny:1 |
środa 17 września |
Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem , twarożek na słodko. Herbata miętowa. Alergeny:1,3,7 |
Ryżanka z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona z pieprzem cytrynowym, surówka z białej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, kiwi . Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny:1,3,4,7,9 |
Chleb żytni z pastą jajeczną, kiełki rzodkiewki, jabłko. Kawa mleczna. Alergeny:1,3,7 |
czwartek 18 września |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”),ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny:1,3,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, gruszka). Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny:1,3,7,9 |
Ciasto ze śliwkami. Herbata z dzikiej róży). Alergeny:1,3,7 |
piątek 19 września |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, papryka. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny:1,3,7,10 |
Barszcz czerwony z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, cukrem, marchewka z jabłkiem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,7,9 |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata z cytryną i miodem). Alergeny:1,3,7 |
Tygodniowe menu: 08-12.09.2025r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 08 września |
Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, bukiet warzyw (sałata, pomidor, papryka żółta). Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7,10 |
Fasolowa z natką pietruszki, majerankiem. Makaron orkiszowy, mięso wołowe, mielone w sosie pomidorowym z parmezanem, marchewka z jabłkiem i chrzanem, cukrem, melon. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,9 |
Chałka z masłem, sałatka owocowa. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,3,7, |
wtorek 09 września |
Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem ,szynka drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, marchewka do gryzienia. Herbata miętowa. Alergeny: 1,3,7,10 |
Zupa krem z dyni z natką pietruszki. Kasza jęczmienna, mięso wieprzowe duszone w sosie własnym, buraczki na ciepło, cykoria z jabłkiem, jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny: 1,7,9,10 |
Chleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z rzodkiewką, półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1,3,7 |
środa 10 września |
Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, ogórek zielony, natka. Herbata z malinowa z cytryną. Alergeny: 1,3,7,10 |
Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, kotlet schabowy, gotowana kapusta z koprem, pomidor z cebulą, bazylią, oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,7,9, |
Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym. Alergeny: 1 |
czwartek 11 września |
Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, rukola. Herbata z cytryną i miodem Alergeny: 1,3,7, |
Ogórkowa z koprem. Ryż, piersi z indyka duszone w sosie pieczarkowym z pieprzem, solą, seler z jabłkiem i jogurtem , śliwki. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,7,9, |
Bułka wrocławska z masłem, szynka ,,swojska”, biała rzodkiew, jabłko. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,7 |
piątek 12 września |
Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata z żurawiną. Alergeny :1,3,7,10 |
Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, solą i cukrem, banan). Napój miodowo-cytrynowy Alergeny :1,3,4,9 |
Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży. Alergeny :1,7 |
Tygodniowe menu: 01- 05.09.2025r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 01 września |
Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata malinowa z cytryną. Alergeny: 1,7,10 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Kasza jęczmienna, klopsiki wieprzowe w sosie własnym z solą, pieprzem, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, śliwki, Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9, |
Wafle ryżowe, kisiel z truskawkami. Alergeny: 1, |
wtorek 02 września |
Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1,7,10 |
Ryżanka z natką pietruszki. Ziemniaki, piersi z kurczaka panierowane w jajku, gotowana marchewka zasmażana mąką, sałata z jogurtem, solą i cukrem, nektarynki. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,7,9, |
Ciasto kakaowe, jabłko. Herbata malinowa. Alergeny: 1,3,7 |
środa 03 września |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,7, |
Barszcz biały z natką pietruszki śmietaną, majerankiem. Ziemniaki, ryba pieczona, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z majonezem, melon. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Bułka otrębowa z masłem, jajko, kiełki rzodkiewki, gruszka Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7 |
czwartek 04 września |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana” sałata. Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Kasza gryczana, zrazy wołowe z cebulą, kalafior, pomidor z cebulą i oliwą, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem. Alergeny: 1,3,7,9 |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, papryka, banan. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny: 1,7 |
piątek 05 września |
Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, cykoria. Herbata malinowa. Alergeny: 1,7,10 |
Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Naleśniki z białym serem, śmietaną i truskawkami marchewka z jabłkiem, brzoskwinie. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9 |
Chleb żytni, pasta rybna, ogórek małosolny, jabłko. Herbata z dzikiej róży. Alergeny :1,3,4 |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10 g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier
wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków:
Śniadanie:
● Zupa mleczna: 200g
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina/ ser żółty:15- 20g
● Pomidor, ogórek: 15-20g
● Papryka, rzodkiewka: 20g
● Owoce: 80-100g
● Herbatka, kakao: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
Obiad:
● Zupa- 200g
● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g
● Klopsy, pulpety: 80g
● Udko z kurczaka: 90g
● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g
● Ziemniaki: 150g
● Ryż, kasza, makaron: 80-100g
● Surówka: 100g
● Mizeria: 120g
● Warzywa gotowane z wody: 70g
● Kompot: 150ml
Podwieczorek:
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina / ser żółty: 15-20g
● Warzywa: 20-30g
● Ciasto: 100g
● Sałatki: 100g
● Pasty warzywne: 30g
● Mus: 100g
● Herbatka: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
ALERGENY
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.