Tygodniowe menu
Tygodniowe menu: 7 - 10 stycznia 2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
wtorek 7 stycznia |
Makaron na mleku. (250ml). Piecz. mieszane z masłem (50g),szynka drobiowa(30g), ser żółty(20), papryka czerwona(15), marchewka do gryzienia(15). Herbata malinowa z cytryną(200 ml). Alergeny: 1,3,7,10 |
Ogórkowa z koprem (250ml). Kasza jęczmienna(100), mięso wieprzowe duszone w sosie własnym(100g), buraczki na ciepło zasmażane mąką(100),sałata z jogurtem, solą i cukrem(80), kiwi(50). Kompot z czarnej porzeczki i jabłek(200ml) Alergeny: 1,7,9,10 |
Chleb żytni z żurawiną z masłem(50), twarożek z rzodkiewką(30), półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata z dzikiej róży(200) Alergeny: 1,3,7 |
środa 8 stycznia |
Płatki ryżowe na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50), szynka ,,pajda z masarni”(30), ogórek zielony(15),natka(5). Herbata z malinowa z cytryną (200). Alergeny: 1,7,10 |
Pomidorowa z makaronem i natką(250ml). Ziemniaki(100), kotlet schabowy(100), gotowana kapusta z koprem(100g), pomidor z cebulą, bazylią, oliwą (80), gruszka(50). Kompot z czarnej porzeczki z gruszką (200ml). Alergeny: 1,3,7,9, |
Chałka z masłem(50), kisiel z truskawkami(150) Alergeny :1,3,7 |
czwartek 9 stycznia |
Lane kluski na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50), ser mozzarella(30), pomidorki koktajlowe(15), rukola(5). Herbata z cytryną i miodem (200). Alergeny: 1,3,7, |
Barszcz biały z boczkiem, majerankiem, czosnkiem i natką pietruszki (250ml). Ryż(100g), piersi z indyka duszone w sosie pieczarkowym z pieprzem, solą(150), seler z jabłkiem i jogurtem (100g), pomarańcze(50g). Kompot z czarnej porzeczki(200ml). Alergeny: 1,7,9, |
Bułka wrocławska z masłem(50), polędwica(30), sałata(15), jabłko(50). Herbata truskawka z poziomką(200) Alergeny: 1,3, |
piątek 10 stycznia |
Kasza manna na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50),schab pieczony(35), biała rzodkiew(15). Herbata z żurawiną(200). Alergeny: 1,7,10 |
Zacierki na jarzynach z natką pietruszki(250ml). Ziemniaki(100), kotlet rybny(100), surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, solą i cukrem(100g), banan(50g). Napój miodowo-cytrynowy (200ml). Alergeny: 1,3,4,9 |
Ryż zapiekany z jabłkiem, śmietaną i cynamonem(150). Herbata z dzikiej róży(200) Alergeny: 1,7 |
Tygodniowe menu: 13 - 17 stycznia 2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 13 stycznia |
Zacierki na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem (50g), twarożek z dżemem(30). Herbata malinowa(200 ml). Alergeny: 1,3,7 |
Fasolowa z natką, majerankiem i czosnkiem(250ml). Ziemniaki(100), kotlet mielony z piersi kurczaka(100), gotowana marchewka(100g),sałata z jogurtem(80) pomarańcze(50g). Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem(200ml). Alergeny: 1,3,7,9, | Bułka otrębowa z masłem(50), szynka ,,sztuka mięsa” (30), bukiet warzyw (cykoria, pomidor, papryka żółta), jabłko (50). Herbata z cytryną i miodem(200) Alergeny: 1,3,7 |
wtorek 14 stycznia |
Płatki jęczmienne na mleku. (250ml). Piecz. mieszane z masłem (50g),szynka drobiowa(30g), ser żółty(20), rzodkiewka(15), marchewka do gryzienia(15). Herbata miętowa(200 ml). Alergeny: 1,3,7,10 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z koperkiem(250ml). Ryż(100), mięso duszone w sosie własnym z zielem angielskim, liściem laurowym(100g), buraczki zasmażane mąką(100), mizeria z koprem(80), banan(50). Kompot z czarnej porzeczki(200ml) Alergeny:1,7,9 |
Chrupki kukurydziane(50), tubka z musem owocowym(150). Alergeny:1 |
środa 15 stycznia |
Płatki kukurydziane na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50), szynka ,,gotowana”(30), papryka(15). Herbata malinowa z żurawiną(200). Alergeny: 1,3,7,9,10 |
Ziemniaczana z natką pietruszki(250). Makaron orkiszowy(100), mięso wołowe, mielone w sosie pomidorowym z parmezanem i ziołami prowansalskimi (100), seler z jabłkiem i jogurtem(100g), melon(50g). Kompot z czarnej porzeczki(200ml). Alergeny: 1,3,7,9, |
Drożdżówka z jabłkiem(50), mandarynka(50). Herbata truskawka z poziomką(200). Alergeny: 1,3, |
czwartek 16 stycznia |
Ryż na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50), polędwica sopocka(30), pomidor(15). Herbata z dzikiej róży(200). Alergeny: 1,3,7,9,10 |
Rosół z makaronem i natką pietruszki(250ml). Ziemniaki(100), mięso z rosołu (100), fasolka szparagowa(100g), cykoria z jabłkiem i jogurtem(80), kiwi(50g). Napój miodowo-cytrynowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Chałka z masłem(50), budyń z musem truskawkowym(150). Alergeny: 1,3,7, |
piątek 17 stycznia |
Płatki owsiane na mleku(250ml). Piecz. mieszane z masłem(50), szynka pieczona(30), ogórek kiszony(15). Herbata miętowa(200). Alergeny: 1,3,7, |
Krupnik z natką pietruszki(250ml). Ziemniaki(100), pulpety rybne z solą, pieprzem (100), surówka z białej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z majonezem(100g), banan(50g). Kompot z czarnej porzeczki z gruszką(200ml). Alergeny: 1,3,4,9 |
Bułka wrocławska z masłem(50), twarożek na słodko(30), gruszka(50). Herbata malinowa z cytryną(200) Alergeny: 1,3,7, |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
ALERGENY
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.