Tygodniowe menu Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 264 "Pluszowego Misia" w Warszawie

  • ikona-piktogram-z-symbolem-tlumacza-polskiego-jezy.svgTłumacz migowy

Tygodniowe menu: 9-13. 06. 2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

09 czerwca

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,swojska”, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata miętowa.

Alergeny: 1,7,10

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym z solą, pieprzem, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, pomarańcze, Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9,

Wafle ryżowe, budyń waniliowy, truskawki.

Alergeny: 1,3,7

wtorek

10 czerwca

Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,7,10

Zupa krem z dyni z natką pietruszki. Makaron orkiszowy, mięso mielone, wołowe, seler z jabłkiem i jogurtem, banan. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny: 1,3,7,9,

Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,

środa

11 czerwca

Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny: 1,7,

Zacierki na jarzynach z natką pietruszki. Ziemniaki, gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym, marchewka z jabłkiem i chrzanem, melon. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką.

Alergeny: 1,3,7,9

Bułka otrębowa z masłem, pasta jajeczna, kiełki rzodkiewki, gruszka Herbata miętowa.

Alergeny: 1,3,7

czwartek

12 czerwca

Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, sałata. Herbata malinowa.

Alergeny: 1,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Ryż, pieczone udko z kurczaka, surówka z warzyw mieszanych z majonezem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Alergeny: 1,3,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, papryka czerwona, jabłko. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,7

piątek

13 czerwca

Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, cykoria. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,7,10

Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet z ryby, surówka z młodej, kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, truskawki. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,4,7,9

Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny:1,7

 

Tygodniowe menu: 2-6.06.2025 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

02 czerwca

Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką. Herbata malinowa.

Alergeny: 1,3,7,10

Ogórkowa z koperkiem. Kasza jęczmienna, kotlecik mielony z szynki wieprzowej, marchewka zasmażana mąką, cykoria z jabłkiem i jogurtem, kiwi), Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7,9,

Bułka otrębowa z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, papryka, jabłko. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,3,7

wtorek

03 czerwca

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, sałata. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny:1,7,10

Barszcz biały z natką pietruszki, boczkiem. Ziemniaki, kotlet schabowy gotowana młoda kapusta z koprem, gruszka. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny:1,3,7,9,

Chałka z masłem, kisiel z truskawkami.

Alergeny:1,7

środa

04 czerwca

Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, ogórek zielony, natka. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny:1,3,7,10

Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba pieczona z pieprzem cytrynowym, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki i truskawek. Alergeny:1,4,9,

Chleb żytni z masłem, twarożek na słodko, jabłko. Kakao.

Alergeny:1,7

czwartek

05 czerwca

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka drobiowa, bukiet warzyw(sałata, papryka żółta, pomidor). Herbata miętowa.

Alergeny:1,7,10

Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, pulpety z piersi kurczaka, buraczki na ciepło zasmażane mąką, mizeria ze śmietaną i koprem, melon. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny:1,3,7,9,

Bułka wrocławska z masłem, jajko, szczypiorek, truskawki. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny:1,3,7

piątek

06 czerwca

Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, ogórek kiszony. Herbata malinowa.

Alergeny:1,7,10

Barszcz czerwony z natką pietruszki. Naleśniki z mąki orkiszowej z białym serem, śmietaną i truskawkami, marchewka z jabłkiem, banan Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny:1,4,7,9,

Razowy z masłem, pasta rybna, biała rzodkiew, gruszka. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny:1,3,7

 

Tygodniowe menu: 26-30.05.2025 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

26 maja

Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, sałata. Herbata malinowa. Alergeny:1,3,7,10

Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, seler z jabłkiem i jogurtem, cytryną, banan, Kompot z czarnej porzeczki i gruszki. Alergeny:1,3,7,9

Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, gruszka. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny:1,7

wtorek

27 maja

Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor Herbata z cytryną i miodem. Alergeny:1,3,7,9

Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Ziemniaki, zrazy wołowe z cebulą, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, truskawki. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny:1,3,7,9

Wafle ryżowe, koktajl owocowy na jogurcie.

Alergeny:1,7

środa

28 maja

Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek na słodko. Herbata miętowa.

Alergeny:1,3,7

Pieczarkowa z natką pietruszki i śmietaną. Ryż, piersi z indyka duszone z warzywami(pomidorami, papryką, cukinią, czosnkiem) sałata z jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki

i jabłek.

Alergeny:1,7,9

Chleb żytni z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, jabłko. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,3,7

czwartek

29 maja

Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny:1,3,7,10

Szczawiowa z jajkiem, natką pietruszki, solą ze śmietaną. Kasza gryczana, duszone mięso wieprzowe w sosie własnym, kalafior, pomidor z cebulą, oliwą i bazylią, melon. Napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny:1,3,7,9

Chałka z masłem, sałatka owocowa. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,3,7

piątek

30 maja

Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny:1,3,7,10

Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona po grecku z jarzynami(marchewką, pietruszką, porem, selerem) sałata z jogurtem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,4,7,9

Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,7

 

Tygodniowe menu: 19-23.05.2025 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

19 maja

Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, bukiet warzyw) papryka, ogórek zielony, natka) Herbata malinowa(150ml).

Alergeny: 1,3,7,10

Grochowa z liściem laurowym, majerankiem. Ziemniaki, pulpety z piersi indyka z solą, pieprzem, gotowana marchewka zasmażana mąką, sałata z jogurtem, jabłko, Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Alergeny: 1,3,7,9, 10

Bułka otrębowa z masłem, twarożek z truskawkami, pomarańcze. Herbata truskawka i poziomką.

Alergeny: 1,3,7

wtorek

20 maja

Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, pomidor. Herbata miętowa.

Alergeny: 1,7,10

Kalafiorowa z koperkiem. Ryż, pieczone udko z kurczaka, surówka z warzyw mieszanych(marchewka, seler, por, pietruszka, jabłko)z majonezem, melon. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,9,10

Drożdżówka z jabłkiem, banan, soczek.

Alergeny: 1, 3,7

środa

21 maja

Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata malinowa z żurawiną.

Alergeny: 1,3,7

Zacierki na jarzynach z natką pietruszki. Ziemniak, klopsiki rybne w sosie chrzanowym, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, cebuli z oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką.

Alergeny: 1,3,4,9,

Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym, Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1

czwartek

22 maja

Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, biała rzodkiew. Herbata miętowa.

Alergeny: 1,7,10

Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Makaron kolorowe świderki, gulasz z szynki wieprzowej z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, solą, seler z jabłkiem, kiwi, Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9

Chleb żytni z masłem, ser żółty, sałata, jabłko. Herbata malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,7,

piątek

23 maja

Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, pomidor). Herbata z dzikiej róży.

Alergeny:1,7,10

Botwinka z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, cukrem, marchewka z jabłkiem, banan. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,7

Chleb razowy, pasta rybna, ogórek kiszony, gruszka. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,4,

 

Tygodniowe menu: 12-16.05.2025 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

poniedziałek

12 maja

Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, bukiet warzyw (sałata, pomidor, papryka żółta). Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7,10

Fasolowa z natką pietruszki, majerankiem. Makaron orkiszowy, mięso wołowe, mielone w sosie pomidorowym z parmezanem, marchewka z jabłkiem i chrzanem, cukrem, melon. Kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: 1,3,9

Ciasto kakaowe, jabłko. Herbata truskawka z poziomką

Alergeny: 1,3,7,

wtorek

13 maja

Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, marchewka do gryzienia. Herbata miętowa. Alergeny: 1,3,7,10

Ryżanka z natką pietruszki. Kasza jęczmienna, mięso wieprzowe duszone w sosie własnym, buraczki na ciepło zasmażane mąką, sałata z jogurtem, solą i cukrem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek.

Alergeny: 1,7,9,10

Chleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z rzodkiewką, półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata z dzikiej róży.

Alergeny: 1,3,7

środa

14 maja

Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, ogórek zielony, natka. Herbata z malinowa z cytryną.

Alergeny: 1,3,7,10

Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, kotlet schabowy, gotowana kapusta z koprem, pomidor z cebulą, bazylią, oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką.

Alergeny: 1,3,7,9,

Chałka z masłem, kisiel z truskawkami.

Alergeny: 1,3,7

czwartek

15 maja

Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, rukola. Herbata z cytryną i miodem.

Alergeny: 1,3,7,

Ogórkowa z koprem. Ryż, piersi z indyka duszone w sosie pieczarkowym z pieprzem, solą, seler z jabłkiem i jogurtem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,7,9,

Bułka wrocławska z masłem, szynka ,,wiejska”, biała rzodkiew, jabłko. Herbata truskawka z poziomką.

Alergeny: 1,7

piątek

16 maja

Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata z żurawiną.

Alergeny :1,3,7,10

Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, solą i cukrem, banan. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny :1,3,4,9

Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży.

Alergeny :1,7

 

 

Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10 g cukrów w 250 ml napoju.

Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła

prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier

wanilinowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Gramatura posiłków:

Śniadanie:

● Zupa mleczna: 200g

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina/ ser żółty:15- 20g

● Pomidor, ogórek: 15-20g

● Papryka, rzodkiewka: 20g

● Owoce: 80-100g

● Herbatka, kakao: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

Obiad:

● Zupa- 200g

● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g

● Klopsy, pulpety: 80g

● Udko z kurczaka: 90g

● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g

● Ziemniaki: 150g

● Ryż, kasza, makaron: 80-100g

● Surówka: 100g

● Mizeria: 120g

● Warzywa gotowane z wody: 70g

● Kompot: 150ml

Podwieczorek:

● Pieczywo: 35g

● Masło: 6g

● Wędlina / ser żółty: 15-20g

● Warzywa: 20-30g

● Ciasto: 100g

● Sałatki: 100g

● Pasty warzywne: 30g

● Mus: 100g

● Herbatka: 150ml

● Woda: bez ograniczeń

ALERGENY

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.