Tygodniowe menu
Tygodniowe menu: 9-13. 06. 2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 09 czerwca |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,swojska”, bukiet warzyw(papryka, ogórek zielony, natka). Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem. Kasza gryczana, klopsiki wieprzowe w sosie własnym z solą, pieprzem, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, pomarańcze, Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9, |
Wafle ryżowe, budyń waniliowy, truskawki. Alergeny: 1,3,7 |
wtorek 10 czerwca |
Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor. Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1,7,10 |
Zupa krem z dyni z natką pietruszki. Makaron orkiszowy, mięso mielone, wołowe, seler z jabłkiem i jogurtem, banan. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,7,9, |
Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1, |
środa 11 czerwca |
Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,7, |
Zacierki na jarzynach z natką pietruszki. Ziemniaki, gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym, marchewka z jabłkiem i chrzanem, melon. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,7,9 |
Bułka otrębowa z masłem, pasta jajeczna, kiełki rzodkiewki, gruszka Herbata miętowa. Alergeny: 1,3,7 |
czwartek 12 czerwca |
Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, sałata. Herbata malinowa. Alergeny: 1,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Ryż, pieczone udko z kurczaka, surówka z warzyw mieszanych z majonezem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem. Alergeny: 1,3,7,9 |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, papryka czerwona, jabłko. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny: 1,7 |
piątek 13 czerwca |
Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, cykoria. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny: 1,7,10 |
Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet z ryby, surówka z młodej, kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, truskawki. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,7 |
Tygodniowe menu: 2-6.06.2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 02 czerwca |
Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką. Herbata malinowa. Alergeny: 1,3,7,10 |
Ogórkowa z koperkiem. Kasza jęczmienna, kotlecik mielony z szynki wieprzowej, marchewka zasmażana mąką, cykoria z jabłkiem i jogurtem, kiwi), Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9, |
Bułka otrębowa z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, papryka, jabłko. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,3,7 |
wtorek 03 czerwca |
Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, sałata. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny:1,7,10 |
Barszcz biały z natką pietruszki, boczkiem. Ziemniaki, kotlet schabowy gotowana młoda kapusta z koprem, gruszka. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny:1,3,7,9, |
Chałka z masłem, kisiel z truskawkami. Alergeny:1,7 |
środa 04 czerwca |
Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,wiejska”, ogórek zielony, natka. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny:1,3,7,10 |
Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba pieczona z pieprzem cytrynowym, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki i truskawek. Alergeny:1,4,9, |
Chleb żytni z masłem, twarożek na słodko, jabłko. Kakao. Alergeny:1,7 |
czwartek 05 czerwca |
Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka drobiowa, bukiet warzyw(sałata, papryka żółta, pomidor). Herbata miętowa. Alergeny:1,7,10 |
Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, pulpety z piersi kurczaka, buraczki na ciepło zasmażane mąką, mizeria ze śmietaną i koprem, melon. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny:1,3,7,9, |
Bułka wrocławska z masłem, jajko, szczypiorek, truskawki. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,3,7 |
piątek 06 czerwca |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, ogórek kiszony. Herbata malinowa. Alergeny:1,7,10 |
Barszcz czerwony z natką pietruszki. Naleśniki z mąki orkiszowej z białym serem, śmietaną i truskawkami, marchewka z jabłkiem, banan Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,4,7,9, |
Razowy z masłem, pasta rybna, biała rzodkiew, gruszka. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,3,7 |
Tygodniowe menu: 26-30.05.2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 26 maja |
Płatki jaglane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, sałata. Herbata malinowa. Alergeny:1,3,7,10 |
Rosół z makaronem i natką pietruszki. Ziemniaki, mięso z rosołu, brukselka, seler z jabłkiem i jogurtem, cytryną, banan, Kompot z czarnej porzeczki i gruszki. Alergeny:1,3,7,9 |
Chleb żytni z żurawiną, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, gruszka. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,7 |
wtorek 27 maja |
Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser żółty, polędwica, pomidor Herbata z cytryną i miodem. Alergeny:1,3,7,9 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z natka, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Ziemniaki, zrazy wołowe z cebulą, buraczki z jabłkiem, porem z oliwą, truskawki. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,7,9 |
Wafle ryżowe, koktajl owocowy na jogurcie. Alergeny:1,7 |
środa 28 maja |
Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek na słodko. Herbata miętowa. Alergeny:1,3,7 |
Pieczarkowa z natką pietruszki i śmietaną. Ryż, piersi z indyka duszone z warzywami(pomidorami, papryką, cukinią, czosnkiem) sałata z jogurtem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny:1,7,9 |
Chleb żytni z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, jabłko. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,3,7 |
czwartek 29 maja |
Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, ogórek zielony, natka. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny:1,3,7,10 |
Szczawiowa z jajkiem, natką pietruszki, solą ze śmietaną. Kasza gryczana, duszone mięso wieprzowe w sosie własnym, kalafior, pomidor z cebulą, oliwą i bazylią, melon. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny:1,3,7,9 |
Chałka z masłem, sałatka owocowa. Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,3,7 |
piątek 30 maja |
Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny:1,3,7,10 |
Barszcz ukraiński z natką pietruszki. Ziemniaki, ryba smażona po grecku z jarzynami(marchewką, pietruszką, porem, selerem) sałata z jogurtem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny:1,3,4,7,9 |
Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, cykoria, banan. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny:1,7 |
Tygodniowe menu: 19-23.05.2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 19 maja |
Zacierki na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,gotowana”, bukiet warzyw) papryka, ogórek zielony, natka) Herbata malinowa(150ml). Alergeny: 1,3,7,10 |
Grochowa z liściem laurowym, majerankiem. Ziemniaki, pulpety z piersi indyka z solą, pieprzem, gotowana marchewka zasmażana mąką, sałata z jogurtem, jabłko, Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem. Alergeny: 1,3,7,9, 10 |
Bułka otrębowa z masłem, twarożek z truskawkami, pomarańcze. Herbata truskawka i poziomką. Alergeny: 1,3,7 |
wtorek 20 maja |
Płatki kukurydziane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, pomidor. Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Kalafiorowa z koperkiem. Ryż, pieczone udko z kurczaka, surówka z warzyw mieszanych(marchewka, seler, por, pietruszka, jabłko)z majonezem, melon. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny: 1,3,9,10 |
Drożdżówka z jabłkiem, banan, soczek. Alergeny: 1, 3,7 |
środa 21 maja |
Kasza jaglana na mleku. Piecz. mieszane z masłem, twarożek z dżemem. Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7 |
Zacierki na jarzynach z natką pietruszki. Ziemniak, klopsiki rybne w sosie chrzanowym, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, cebuli z oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,4,9, |
Chrupki kukurydziane, tubka z musem owocowym, Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1 |
czwartek 22 maja |
Płatki owsiane na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, biała rzodkiew. Herbata miętowa. Alergeny: 1,7,10 |
Ziemniaczana z pomidorami i koperkiem. Makaron kolorowe świderki, gulasz z szynki wieprzowej z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, solą, seler z jabłkiem, kiwi, Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9 |
Chleb żytni z masłem, ser żółty, sałata, jabłko. Herbata malinowa z cytryną. Alergeny: 1,7, |
piątek 23 maja |
Ryż na mleku. Piecz. mieszane z masłem, schab pieczony, pomidor). Herbata z dzikiej róży. Alergeny:1,7,10 |
Botwinka z natką pietruszki. Kluski leniwe z masłem, cukrem, marchewka z jabłkiem, banan. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,7 |
Chleb razowy, pasta rybna, ogórek kiszony, gruszka. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny: 1,4, |
Tygodniowe menu: 12-16.05.2025 r.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
poniedziałek 12 maja |
Płatki jęczmienne na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka ,,sztuka mięsa”, bukiet warzyw (sałata, pomidor, papryka żółta). Herbata malinowa z żurawiną. Alergeny: 1,3,7,10 |
Fasolowa z natką pietruszki, majerankiem. Makaron orkiszowy, mięso wołowe, mielone w sosie pomidorowym z parmezanem, marchewka z jabłkiem i chrzanem, cukrem, melon. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,3,9 |
Ciasto kakaowe, jabłko. Herbata truskawka z poziomką Alergeny: 1,3,7, |
wtorek 13 maja |
Makaron na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, marchewka do gryzienia. Herbata miętowa. Alergeny: 1,3,7,10 |
Ryżanka z natką pietruszki. Kasza jęczmienna, mięso wieprzowe duszone w sosie własnym, buraczki na ciepło zasmażane mąką, sałata z jogurtem, solą i cukrem, kiwi. Kompot z czarnej porzeczki i jabłek. Alergeny: 1,7,9,10 |
Chleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z rzodkiewką, półmisek owoców (jabłko ,banan). Herbata z dzikiej róży. Alergeny: 1,3,7 |
środa 14 maja |
Płatki ryżowe na mleku. Piecz. mieszane z masłem, polędwica, ogórek zielony, natka. Herbata z malinowa z cytryną. Alergeny: 1,3,7,10 |
Pomidorowa z makaronem i natką. Ziemniaki, kotlet schabowy, gotowana kapusta z koprem, pomidor z cebulą, bazylią, oliwą, gruszka. Kompot z czarnej porzeczki z gruszką. Alergeny: 1,3,7,9, |
Chałka z masłem, kisiel z truskawkami. Alergeny: 1,3,7 |
czwartek 15 maja |
Kasza manna na mleku. Piecz. mieszane z masłem, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, rukola. Herbata z cytryną i miodem. Alergeny: 1,3,7, |
Ogórkowa z koprem. Ryż, piersi z indyka duszone w sosie pieczarkowym z pieprzem, solą, seler z jabłkiem i jogurtem, pomarańcze. Kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,7,9, |
Bułka wrocławska z masłem, szynka ,,wiejska”, biała rzodkiew, jabłko. Herbata truskawka z poziomką. Alergeny: 1,7 |
piątek 16 maja |
Lane kluski na mleku. Piecz. mieszane z masłem, szynka pieczona, ogórek kiszony. Herbata z żurawiną. Alergeny :1,3,7,10 |
Krupnik z natką pietruszki. Ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, cebuli z oliwą, solą i cukrem, banan. Napój miodowo-cytrynowy. Alergeny :1,3,4,9 |
Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem, cynamonem. Herbata z dzikiej róży. Alergeny :1,7 |
Zawartość cukru w podawanych napojach jest zgodna z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r i zawiera poniżej 10 g cukrów w 250 ml napoju.
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier
wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków:
Śniadanie:
● Zupa mleczna: 200g
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina/ ser żółty:15- 20g
● Pomidor, ogórek: 15-20g
● Papryka, rzodkiewka: 20g
● Owoce: 80-100g
● Herbatka, kakao: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
Obiad:
● Zupa- 200g
● Kotlet mielony, schabowy, pierś z kurczaka: 80g
● Klopsy, pulpety: 80g
● Udko z kurczaka: 90g
● Gulasz, mięso razem z sosem: 100-120g
● Ziemniaki: 150g
● Ryż, kasza, makaron: 80-100g
● Surówka: 100g
● Mizeria: 120g
● Warzywa gotowane z wody: 70g
● Kompot: 150ml
Podwieczorek:
● Pieczywo: 35g
● Masło: 6g
● Wędlina / ser żółty: 15-20g
● Warzywa: 20-30g
● Ciasto: 100g
● Sałatki: 100g
● Pasty warzywne: 30g
● Mus: 100g
● Herbatka: 150ml
● Woda: bez ograniczeń
ALERGENY
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.